به گزارش جام جم آنلاین، دکتر بابک عشرتی در گفتوگو با ایسنا درباره روند کرونا در کشور، گفت: از بهمن ماه سال قبل روند افزایشی کرونا در کشور آغاز شد که البته شیبی کند و بطئی داشته است. در اواخر اسفند ماه سال گذشته، این شیب افزایشی بیشتر شد و اکنون نیز روند بیماری در کشور ثابت مانده و بالاتر نرفته است. بنابراین تعداد موارد ابتلا به کرونا در کشور نسبت به آذر و دی ماه سال قبل افزایش داشته است و طبعا زمانیکه موارد ابتلا افزایش مییابد، افزایش تعداد بستریها و فوت نیز رخ میدهد. زیرا با بالا رفتن ابتلا، افراد حساس یا مبتلا به بیماری زمینهای که برای ابتلا به کرونای شدید و بستری شدن، حساسترند نیز مبتلا می شوند و بر این اساس متاسفانه افزایش مرگومیر ناشی از کرونا را هم داریم.
گردش زیرسویههای امیکرون در کشور
وی افزود: بر اساس شواهد و سکوئنسینگهای انجام شده، در اکثر موارد ابتلا، سویه اُمیکرون و زیرسویههای آن هستند. به طوری که هم زیرسویههای قدیمی اُمیکرون و هم زیرسویههای جدید آن در موارد ابتلا وجود دارند. باید توجه کرد که به طور کلی خصوصیت امیکرون این است که میزان سرایتپذیریاش نسبت به نوع دلتا، ووهان و ... بیشتر است، اما معمولا بیماری شدید در آن کمتر رخ میدهد. با این حال از آنجایی که تعداد ابتلا زیاد است، میزان بستری نیز بالا میرود. زیرا به دلیل سرایتپذیری زیاد، افراد حساس هم مبتلا میشوند و در نتیجه بستری و فوتی هم بالا میرود.
عشرتی با بیان اینکه سویههای غالب را به صورت ماهانه و در پایان هر ماه بررسی میکنیم، گفت: بیشترین سویهای که در اسفند ماه سال گذشته دیده شده، XBB.۱ بوده است.
کرونا قابل پیشبینی نیست
وی با بیان اینکه بارها تجربه کردهایم که منحنی کرونا کاهشی بوده، اما مجددا به یکباره افزایشی شده یا برعکس، گفت: پیشبینی میکنیم که تا پایان فروردین ماه ادامه روند افزایشی ادامه داشته باشد، اما برای قضاوت درباره اینکه بعد از فروردین ماه چه اتفاقی رخ دهد، هنوز زود است و باید دادههایمان بیشتر شود.
عشرتی با بیان اینکه احتمال ادامه روند افزایشی کرونا در بهار وجود دارد، گفت: کرونا طی سالهایی که با ما بوده، نشان داده که به دلیل جهشهای سریع و مختلفی که در آن ایجاد میشود، میتواند به سمت بدتر شدن و وحشی شدن پیش رود یا اینکه به سمت بیماریزایی آرامتری پیش رود. باید توجه کرد که جهشی که سبب شد ویروس دلتا در تابستان ۱۴۰۰ ایجاد شود، منجر به افزایش بستری و مرگ شد، اما در جهش اُمیکرون بیماریزایی سبکتر و سرایتپذیری بالاتر بود. بنابراین شرایط وابسته به اتفاقی است که در ویروس رخ میدهد. به همین دلیل پیشبینی کردن دشوار است. با این حال احتمال ادامه روند افزایشی کرونا هم هست و فعلا زندگیمان با کرونا خواهد بود.
لزوم تزریق دزهای یادآور واکسن کرونا
عشرتی با تاکید بر لزوم تزریق دزهای یادآور واکسن کرونا، گفت: ما همچنان توصیه میکنیم که مردم نوبتهای یادآور واکسن کرونا را که همان دزهای سوم و چهارم واکسن است، با فاصه شش ماه از دز قبلی تزریق کنند. باید توجه کرد که علیرغم اینکه سویههای جدیدی از کرونا ایجاد شدهاند، اما همچنان واکسنهای قبلی موثر بوده و مورد توجه هستند. بر این اساس توصیه میکنیم که افرادی که نوبتهای یادآور واکسن کرونا را تزریق نکردهاند، آنها را تزریق کنند. به ویژه افرادی که سن بالا داشته یا بیماری زمینهای مانند دیابت، فشار خون و... مبتلا هستند یا پیوند عضو انجام دادهاند، حتما دزهای یادآور واکسن کرونا را تزریق کنند.
وی گفت: در عین حال مردم همچنان در فضاهای سربسته که ازدحام زیاد است، ماسک بزنند. استفاده از ماسک همچنان وسیلهای است که میتواند تا حد زیادی از انتشار عفونت پیشگیری کند. همچنین افرادی که علامتدارند تا پنج روز بعد از فروکش کردن علائمشان در منزل بمانند و خودشان را از دیگران جدا کنند. باید توجه کرد که بیشترین احتمال انتقال از سوی بیمارانی است که علامتدار هستند. به ویژه در روزهای اول بیماری. بر این اساس قرنطینه و استراحت در منزل بسیار حائز اهمیت است و در عین حال استراحت در منزل دوره بیماری را هم کوتاهتر کرده و عوارض بعد از بیماری مانند سرفههای مزمن و ... را کاهش میدهد. در عین حال یکی از توصیههای ما این است که مردم تا حد ممکن روبوسی و دست دادن از رفتارهای اجتماعی حذف کنند. زیرا این رفتارها احتمال انتقال بیماری را افزایش میدهد.
وی درباره علائم اختصاصی کرونا نیز گفت: باید توجه کرد که هیچ راهی برای شناسایی بالینی و اینکه به کدام ویروس مبتلا شدهایم، نداریم. آنقدر علائم ویروسهای سرماخوردگی، کرونا و آنفلوآنزا و ... شبیه به هم است و طیف وسیعی را شامل میشود که ما بر اساس همهگیر شناسی بیماری اعلام میکنیم که کرونا است. زیرا در حال حاضر و به ویژه از دی ماه سال قبل به بعد اکثر موارد تستی که انجام میشود، کرونا مثبت میشوند. بر این اساس هر علامت سرماخوردگی اعم از تب، سرفه، گلودرد، بدن درد، آبریزش بینی و ... را کرونا تلقی میکنیم و البته کرونا با سویههای فعلی در عمده موارد سبک است.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم: